Elinor op vrijdag

Jodge me niet. Vandaag reisde ik af naar Zaandam. Stad van tokkies en Tsaar Peterhuisje, pariavloggers en Primark, halsgevels en Hemkade. Ik ging naar Soof 2 * om 11:00 s’ochtends. Op een WERKDAG. Omdat A. al te lang niet naar de film was geweest. Ik voelde me alsof ik aan het spijbelen was. En als je dat doet kan je het maar beter goed doen: we deelden er een medium popcorn bij (zout en zoet gemengd, het Pathé meisje husselde de twee gedwee door elkaar).

Vakantie = reizen. Ik ben nog nooit alleen op vakantie geweest. Het schijnt goed te zijn voor je ziel of zoiets. Je leert op jezelf vertrouwen, met jezelf alleen en stil zijn. Die hele 25 minuten naar Zaantje was ik me al hyperbewust van alles om me heen, een singles reis naar India, ik weet het niet. Openbare ruimte doet vreemde dingen met mensen.
Iemand vraagt de weg, je weet het niet, roept bij nader inzien, te laat, na. Iemand anders hoort je wel, denkt, wegwezen daar loopt een gek. Een plak spuug onder het informatiebord. Hoe de windvrije wachtruimte zich vult, om en om wordt er gezeten, de kort fronzende blik van de eerste die tussen twee ommers moet plaatsnemen, toch een beetje krap, dan alle zetels gevuld, nu staan er zelfs mensen in die niet tochtvrije ruimte. ‘Hij komt niet’, zegt iemand, ze kijkt door het glas naar het bord van komen en gaan, en inderdaad hij komt niet. Ze zegt nog net niet: ‘Jongens, hij komt niet, Broeders en Zusters van de Windvrije Ruimte van Station Sloterdijk spoor 4, verenig u,’ maar toch is dat wat er gebeurd. Mensen kijken elkaar aan, zuchten samen. De muts van de Spaanse toerist, laat me weten dat hij meer van Amsterdam houdt, toch gaat hij naar de Skanz, molino’s kijken. Wat moet hij nu? Taxi delen, denk ik, maar daar is de volgende al. Ik voel me schuldig. Overdag naar de film wie doet zoiets? Uitkeringstrekkers, flierefluiters, dames met kekke montuurtjes en pittige kapsels, PVV-stemmers en wij. Ik moet eigenlijk solliciteren, want ik voel de adem van de call-centre manager in m’n nek, z’n hand op mijn knie.

(*Soof 2 was keileuk, ik heb dit nummer al 15 keer gedraaid.)

 

« vorige - volgende »