Elinor op zondag

Morgen is de Ramadan voorbij en wordt het Suikerfeest gevierd. Ik vroeg mijn buurvrouw hoe het ermee ging deze Ramadan. Ze zei: goed, ja ja vreselijk eigenlijk, want het was warm en dan heb je zo’n droge mond want je mag geen slokje water. Ook niet om te spoelen. Ze maakte er dramatische gebaren bij, niets ingehouden aan. Die Ramadan, ze was er niet echt blij mee. Ik schrok ervan, moest ze deze periode niet lijdzaam ondergaan? Met geloken ogen naar mijn boterhammetje pindakaas kijken? Ze haalde haar schouders op.

Ik wist dat de Algerijnse voetballers tijdens het WK omdat ’s lands eer in het geding was het misschien wel zouden doen, kleine slokjes dan, daar zagen veel moslims het nut wel van in. Maar als je dan toch (met een soort van toestemming) zondigt, is een klein slokje dan even erg als een hele liter Spa blauw? Kun je er dan net zo goed gelijk maar een hotdog achteraan gooien of zijn er gradaties van de mist in gaan met de Ramadan?

Een andere buurman vertelde me dat je best een dagje mocht overslaan maar dan moest je het wel inhalen. Dat riep zoveel vragen op dat ik het maar gewoon liet gaan. Inhalen, wanneer dan? Mocht je dan als boetedoening twee hele dagen en nachten niet eten en drinken? Of één slok minder tijdens de maaltijd? Of schuif je dat hele Suikerfeest gewoon een dagje op? Ook vertelde de buurman dat dat natuurlijk absoluut niet gold voor zieken of ongestelde vrouwen. Tuurlijk mogen die drinken. Wow, ongestelde vrouwen mogen gewoon drinken. Waarom? En mijn buurman durfde het gewoon hardop met mij over de menstruatie van zijn van top tot teen gesluierde vrouw te hebben, ik was te afgeleid om verder te vragen.

Mijn Turkse groentebuur vertelde dat de Arabische kalender veel meer dagen heeft dan de Westerse en dat daarom de Ramadan steeds tien dagen terugschuift. Dus in kalendrische cirkels van 10 jaar valt de Ramadan nu in de zomer, maar over zo’n 5 jaar in de winter, of zoiets, denk ik. Dat is goed te doen zei hij.

Ik heb niets van deze feiten gecontroleerd en weet ook niet of de Ramadan per land anders is of hoe duidelijk de regels zijn en waar ik die dan kan vinden. Volgend jaar ga ik meer feiten verzamelen, in een kalendrische cirkel van 10 jaar weet ik er in 2024 best wat vanaf. Mijn buren krijgen morgen een blik hopjes.

« vorige - volgende »