Elinor op zaterdag

Ik heb lang gezocht maar dit is em toch echt: Haille Selasse, up your ass van Propagandhi.*
He-le-maal niets snap ik ervan, want in mijn geheugen gaat dit nummer snel, veel sneller, anti-fa-oi-punk-snel. Misschien dat we de platenspeler, iedere keer als dit lied voorbij kwam, op een hoger toerental zetten. Misschien was ik zelf toen (1996?) zo speedy. Maar kippenvel krijg ik er niet meer van, waarschijnlijk ook niet in de snellere versie. Ik hoorde dit nummer voor het eerst in een kraakpand aan de Dappermarkt, hetzelfde pand waar ik met De Aap door een glazen deur viel, waar het normaal was om kiwi’s met schil en al te eten en je bier over je Cornflakes kreeg voor ontbijt. Hoe dan ook.

Ik dacht, ik zeg het met muziek. Uit lafheid wellicht. Maar er ís geen anti-zionistische muziek. In ieder geval geen muziek zonder coupletten waar ik geen kromme tenen of rechtopstaande haren of plaatsvervangende politiek correcte schaamte van krijg. De bands die het wel aandurven zijn over het algemeen anti-establishment, black / speed / hardcore metal en/of separatistisch / Baskisch / Catalaans. Daarvan zijn de lyrics óf anti-Israël, óf anti-Joods, veelal in combinatie met anti-Amerika en anti-Illuminati (?) óf ik versta ze niet waardoor ik misschien super fascistische nonsens post. Net als vaak blijkt uit het debat: het lijkt haast onmogelijk anti-zionistisch te willen zijn zonder ervan beschuldigd te worden ‘heel’ Israël of ‘de’ Joden te haten. Je bent pro-Palestina, dus pro-intifada, dus pro-ultra violence. Net als in het debat mist er wat nuance in de muziek.

Jörgen Rayman (toeval) retweette een foto van een protestbord: Stop killing people you fucking twats! All of you, zou ik eraan toe willen voegen. Niet genuanceerd, maar het reflecteert mijn gevoelens op accurate wijze. Misschien is het de 16-jarige punker in mij.

Vuist op: aan beide zijden zijn te veel doden gevallen, alleen aan de Palestijnse kant wel een stuk meer. Die onvergeeflijke 11 miljoen plus van daarvoor, daar had Palestina niets mee te maken.

En lees ook eens wat Een Ander Joods Geluid doet. Goede dingen: http://www.eajg.nl/missie-en-visie.

*Propagandhi was een Canadees (skate-)punk bandje,  anti-een hele hoop en vooral pro-mensenrechten. Ze waren een jaar of twintig toen ze ‘Haille Selassi’ schreven. Ook hier mis ik wat nuance, maar ik ben geheel eens met het refrein:

Mount Zion’s a minefield.
The West Bank. The Gaza Strip.
The West Bank. The Gaza Strip.
The West Bank. The Gaza Strip.
The West Bank. The Gaza Strip.

« vorige - volgende »