Elinor op donderdag

Bedankt Kim, voor die beknopte maar toch semi-volledige, totaal verwarrende cursus discipline. Wat een angstaanjagende illustraties overigens. Wat ik echt heel vervelend vind, is dat ik er net achter kom dat discipline dus niet iets eenduidigs is, als empathie: dat heb je of heb je niet, behalve als je een psychopaat bent. Of zeg, angst: een gezonde emotie die bij de meeste mensen komt opzetten als het nodig is, behalve als je een psychopaat bent. Of pijn: iets dat je simpelweg voelt, behalve als je die peroxide blonde freak uit Millennium (de movie) bent, die gewoon doorliep nadat hij een spijker in z’n voet geboord kreeg (dat was absoluut een psychopaat). Pijn kun je niet leren. Angst krijg je gewoon. Empathie kun je misschien wel voor studeren. Maar discipline, daar moet je een heel stelsel van skillz voor aanboren. Het schijnt een karaktereigenschap te zijn, ik heb daar zo mijn twijfels over.

Die cursus dus. Ten eerste moet je al tijd opzij zetten om te overdenken waarom je discipline wil leren. Jij kan nog niet eens tijd opzij zetten om te plassen, Kim. En ik heb al acht jaar een zolder waar een prima yogaruimte van gemaakt kan worden, maar helaas: geen tijd voor! En nu moet ik opeens wel tijd vrij kunnen maken om te DENKEN over waarom ik discipline wil leren. Ok.
Dan moet ik doelen visualiseren. Dus bijvoorbeeld: dat ik daar in die krakend witte yogaruimte op zolder op m’n matje lig te ruften, dat lukt nog wel. Maar dan moet ik ook de stappen hier naartoe visualiseren. Dus hoe ik bijvoorbeeld met een vlammenwerper al m’n winterkleding en tien jaar oude tekeningen van de academie wegwerk (want ik heb er echt geen andere ruimte voor). Ook moet ik dagelijks mediteren. En een visiebord maken van mijn doelen. Ok. Een visiebord, Kim. VISIEBORD. Kan jij me daarbij helpen na de vakantie? Want ik heb om eerlijk te zijn geen flauw benul wat ze hier bedoelen. INTERVISIE? SUPERVISIE? VISITATIE? BORD? WAT?

Goed puntje 3, we gaan een actieplan maken. Dat kan in de vorm van een tabel, hetzij met de hand of softwarematig, via een pakket als Word of Excel.’ Wat. De. Fuk. Kim. Zie je mij al een voortgangsrapport invullen? Zet ik in dikke letters REGELMATIG YOGAZOLDER MAKEN bovenaan mijn tabel? Ik stop nu gewoon met die lijst afzeiken. Want ik kan niet meer. Geen discipline. Geen stamina. Morgen verder. Mañana. Je weet toch. x

PS: Ik ben boos op die Wikicursus die onbegrijpelijk is en me simpelweg laat falen door z’n beknoptheid, en eigenlijk ben ik gewoon bang dat ik ook een psychopaat ben, omdat ik geen discipline ken, kan of heb. Morgen ga ik een echt actieplan maken, om aan mezelf te bewijzen dat ik niet doorloop als iemand m’n voet doorboort.

« vorige - volgende »